
Przepyszne danie „jednogarnkowe”.
Składniki:
wołowina – 500 g (opcjonalnie wieprzowina)
cebula – 3 – 4 główki
papryka – 4-5 szt.
marchewki – 1 szt. (opcjonalnie)
grzyby – 200 g (suszone lub pieczarki)
pomidory – 1-2 szt.
jajka – 4 szt.
żółty ser (kaszkawał) – 200 g
sól
czarny pieprz
czubrica
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w piórka, dodać kolejno pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i grzyby. Na koniec dodaj pomidory, przyprawy i trochę wody. Podduś. Przełóż całość do bułgarskiego glinianego garnka z pokrywką (lub innego naczynia żaroodpornego z pokrywką) i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę na 200°C i po zagrzaniu zmień temperaturę do 180°C i piecz pół godziny.
Później wyjmij, posyp startym serem, zrób 4 wgłębienia i wbij w nie jajka. (Tak by na każdą porcję przypadało 1 jajko.) Przed podaniem można posypać natką pietruszki.